واقعیت افزوده که ترجمه Augmented Reality یا به اختصار AR است در حقیقت بهره گیری از تکنولوژی جدیدی است که در هر محل قابل استفاده بوده و این امکان را به کاربر می دهد تا المان یا مشخصات خاصی را به محیط اضافه کند و از این مزیت بهره مند شود تا آبجکت مورد نظر خود را در محیط ببیند. فکر کنید در یک ساختمان، یک واحد خالی در اختیار شما قرار دارد تا آن را دکور کنید و وسایل را بچینید. در روش سنتی با اندازه گیری فضا و بررسی مشخصات و ابعاد وسایل باید تصور کرد که چیدمان نهایی به چه صورت خواهد بود. اما با استفاده از واقعیت افزوده می توان تصویر سه بعدی اجسام و لوازم را در محل به صورت زنده ببینید. ضمن اینکه می توان از تغییرات لحظه ای مشخصات لوازم هم بهره برد. می توان ابعاد واقعی یا متغیر یا حتی رنگ های مختلف را بررسی کرد. کاربر می تواند چند سری مبلمان، کتابخانه، کابینت، سرویس های بهداشتی یا حتی سیستم های نورپردازی را در محل فیزیکی پروژه ظرف چند دقیقه آزمایش کند و آنچه باید انجام شود را پیش از اجرا ببیند و یا در دوره های آموزشی کاربردی می توان از واقعیت افزوده نهایت استفاده را برد. با استفاده از واقعیت افزوده در لحظه می توان تصویر سه بعدی قابل بزرگنمایی و جابجایی از آن عضو را دید. می توان تصویر سه بعدی قلب را زوم کرد، به چپ و راست یا بالا و پایین چرخاند و حتی اطلاعات ثبت شده را روی قسمت های مختلف آن مشاهده کرد.
تکنولوژی واقعیت افزوده (Augmented Reality) و واقعیت مجازی (Virtual Reality) در معماری با توجه به پیچیدگی پروژه و هزینه های بالا که تغییراتی در پروژه ایجاد می کند اهمیت بسزایی دارد. با استفاده از این تکنولوژی کارفرما می تواند آن را به عنوان یک ابزار تجسمی در ایده ها و طرح های پیشنهادی استفاده کند. در واقع فناوری واقعیت مجازی (VR) رویای زنده ای است که می توان با قرار دادن یک هدست بر چشمان خود وارد یک دنیای دیگر شد، دنیایی که در عین واقعی بودن کاملا ساختگی و مجازی است.
با استفاده از تکنولوژی واقعیت مجازی (VR) می توانید محیط داخلی یک ساختمان را که هنوز در دست ساخت است مشاهده کنید در حالی که هنوز ساختمانی ساخته نشده است. برای ساخت یک ساختمان به تعدادی کارگر نیاز است که آموزش به تمام این افراد کار ساده ای نیست. فناوری واقعیت مجازی (VR) به کمک شما میآید، تنها کافیست برنامهای برای این سیستم نوشته شود تا به کارگران و سایر خدمه نحوهی کار با مصالح ساختمانی را بیاموزد.
تکنولوژی واقعیت مجازی (VR) برای یک معمار، رویایی به حقیقت پیوسته است. با توجه به این پلتفرم می توان طرح ذهنی یک دکوراسیون را قبل از پیاده کردن در فضای ساختمان به صورت واقعی و نگاه به اطراف، به واقعیت تبدیل کرد. یک طراح، دکوراتور یا هر شخص دیگری که به مقوله دکوراسیون و طراحی علاقمند است، با استفاده از این تکنولوژی می تواند طرح های خود را در قالب نقاشی، عکس یا صفحه رایانه محدود نکند، قبل از اجرای فیزیکی طرح خود در ساختمان، آن را به صورت سه بعدی و از زوایای مختلف در محیطی به نام واقعیت مجازی ببیند. در حال حاضر روش های رایج برای پیش نمایش یک فضای معماری استفاده از نرم افزارهایی نظیر تری دی مکس، رویت و غیره است که پروسه هایی زمانبر و هزینه بر دارند ضمن اینکه تنها در حد عکس و فیلم هستند و تجربه ای عینی در مخاطب ایجاد نیمکنند در نتیجه اثرگذاری بالایی ندارند. اما تکنولوژی روز دنیا یعنی تکنولوژی واقعیت مجازی (VR) تمامی این موانع را از بین می برد و ضمن اثرگذاری بالا بر مخاطب به دلیل ایجاد تجربه عینی از فضا، پروسه به نتیجه رسیدن طرح و هزینه را بسیار کاهش می دهد.